ZORG VOOR DEMENTIE

Tribu’s missie is om families dichter bij elkaar te brengen aan de hand van familiealbums. In 2021 kwamen we als ‘beste van de test’ uit de bus bij het onafhankelijke onderzoek van Test Aankoop. Ondertussen mogen we met trots aankondigen dat we het Certification-D certificaat op onze familiealbums mogen kleven. Een certificaat geven door mensen met dementie voor mensen met dementie. Een certificaat dat families moet helpen om keuzes te maken in producten om het leven van hun familielid met dementie beter te maken.

Zorg voor dementie

Tussen 2018 en 2050 zal het aantal mensen met dementie in Noord West Europa toenemen van 3,3 tot 8,5 miljoen. Omdat het aanbod van zorgplaatsen niet in hetzelfde tempo kan groeien als het aantal mensen met dementie is er een verschuiving gaande bij lokale overheden om deze mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Die zullen meer ondersteunende producten nodig hebben om dat mogelijk te maken. Studies tonen echter aan dat mensen met dementie en hun ondersteuningsnetwerk de bestaande oplossingen niet altijd kennen en vertrouwen. Het is dan ook noodzakelijk om normen voor deze producten vast te stellen en, door middel van certificering, het vertrouwen erin te vergroten en kleine en middelgrote ondernemingen aanmoedigen om zich op deze markt te richten.

Wat is het Certification-D project?

Het project ondersteunt bedrijven die innovatieve, betrouwbare, zelfvoorzienende woonproducten voor mensen met dementie ontwikkelen en op de markt brengen. Samen met een certificeringsbedrijf worden nieuwe en bestaande producten voor mensen met dementie geëvalueerd en gecertificeerd.

De belangrijkste resultaten van dit project zijn: een verbeterd innovatienetwerk, een certificeringsproces en keurmerk, 24+ producten, diensten of processen getest in Living Labs, en een voortdurende samenwerking van bedrijven, onderzoeksinstellingen, zorgverleners, mensen met dementie en zorgverleners in Noord West Europa.

In de toekomst zullen bedrijven en belangenverenigingen van mensen met een dementie de gecertificeerde producten aanbevelen, vragen naar deze betrouwbare normen en deze op prijs stellen. De certificatie-instelling en de Living Labs (tehuizen waar mensen met dementie leven en die open staan voor het testen van producten en/of digitale toepassingen) van de partners zullen de basis vormen van een Europese Dementie Living Labs Alliantie (DLLA). Deze alliantie zal:

  • De kwaliteit van het certificeringsproces samen met de Living Labs hoog te houden. De living labs ondersteunen en trainingen geven waar nodig
  • De grootste online database worden voor dementievriendelijke richtlijnen en producten en/of digitale toepassingen voor mensen met dementie en de promotie ervan. Deze database moeten families en zorgverleners helpen om de juiste producten of digitale tools te vinden voor zijn of haar patiënt.
  • Bedrijven ondersteunen in de ontwikkeling van producten voor mensen met dementie en hen helpen met het vermarkten van deze producten en/of digitale toepassing in heel Europa.
  • Een brug vormen tussen wetgeving, de sociale sectorbedrijven en mensen met dementie

Missie, visie, kernboodschappen

De visie van het project is dat mensen met dementie ondersteund moeten worden om zo veilig, zo goed en zo lang als ze kunnen thuis te wonen.

Om de doelstelling van het project te concretiseren, hebben ze een missie ontwikkeld: de missie is het garanderen van kwalitatief goede producten, systemen en diensten voor mensen met dementie en het ondersteunen en aanmoedigen van bedrijven om goed te ontwerpen voor mensen met dementie.

Er werden vijf kernboodschappen geformuleerd. Dit om de flexibiliteit te hebben om de kernboodschap aan te passen aan de doelgroep die men wil bereiken.

  • Met de steun van mensen met dementie testen en verbeteren we producten voor mensen met dementie.
  • In samenwerking met bedrijven verbeteren we de producten voor mensen met dementie.
  • In samenwerking met zorgaanbieders implementeren en evalueren ze deze producten binnen bestaande ondersteuningsnetwerken.
  • Met de steun van patiënten en vertegenwoordigende organisaties leiden ze formele en informele zorgverleners op in het gebruik en de evaluatie van deze producten.

Samen stellen ze normen op, een certificeringsprocedure met kwaliteitsmerk voor producten voor mensen met dementie.

*bron: https://www.nweurope.eu

Tribu heeft deelgenomen aan het Certification-D project in België om na te gaan of onze familiealbums een verschil kunnen maken in het leven van een persoon met dementie. Tribu is als bedrijf al georiënteerd naar families. Echter niet specifiek naar mensen met dementie. Wij willen als bedrijf meewerken aan een kwalitatief leven voor mensen met dementie. Tribu zal daarom nu en in de toekomst de belangen van mensen met dementie blijven behartigen en meewerken aan een verbeterd netwerk voor families die op zoek zijn naar aangepaste producten voor hun familielid. Wij blijven ook ter beschikking staan van de onderzoekers en het Europese Dementie Living Labs Alliantie. Want als wij met onze familiealbums echt een verschil kunnen maken in iemand zijn leven, dan gaan we ervoor.

De resultaten uit het onderzoek waren uitermate positief. Wij kunnen daarom ook met trots aankondigen dat Tribu als eerste bedrijf uit dit project een certificaat heeft ontvangen. 

Heb jij een familielid met dementie en heb jij vragen voor ons en over dit onderzoek? Neem gerust contact met ons op via info@mytribunews.com. Wij helpen jou graag verder!