VERGELIJKING FAMILIE KRANTEN

album journal tribu

Verschillende bedrijven op de markt bieden familie kranten aan.

Maar wat is juist een familie krant? Het is een krant dat je samen met jouw familieleden kan maken. De krant bevat al jouw foto’s en verhalen. Het wordt maandelijks afgedrukt en opgestuurd.
Drie bedrijven bieden deze dienst aan: Neveo, Famileo en Tribu.
Wat zijn hun kenmerken, wat maakt hen verschillend? Laten we ze samen analyseren!

Neveo

 

Neveo is een applicatie gelanceerd door drie Belgische ondernemers: Simon Desbarax, Vincent Leroy en Jérôme Dubois. Nadat ze hun familienieuws probeerden te delen via een aangesloten tv, besloten ze de tv simpelweg te vervangen door een krant en dat open te stellen voor iedereen die er nood aan heeft.

Het gebruik van hun applicatie is betrekkelijk eenvoudig. Je selecteert de foto’s die je wil en importeert ze in hun applicatie. Je kan naast foto’s ook teksten schrijven. Lay-outen hoef je niet te doen, die wordt automatisch door Neveo verzorgd.

De keuze om de opmaak te automatiseren vereenvoudigt het proces maar komt ook met enkele verplichtingen:

– 3 foto’s per pagina: ongeacht de gekozen foto (horizontaal of verticaal) staan er telkens 3 foto’s op één pagina. Als 3 foto’s “verticaal” staan, dan worden de foto’s erg klein weergegeven op de pagina.

– Elke foto moet tekst hebben. Echter is het niet altijd gemakkelijk of nodig om lange teksten bij elke foto te plaatsen. Daardoor blijft er vaak veel witruimte over op de pagina.

– De naam van de persoon die de foto publiceert, verschijnt op elke foto.

Hun applicatie is beschikbaar in verschillende talen: Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans. Aan het eind van de maand wordt de krant per post verzonden. De krant is gedrukt op kwaliteitspapier (dat dichter bij tijdschriftenpapier ligt dan bij krantenpapier).

Wat de prijzen betreft, kan je kiezen tussen een maand- of jaarabonnement, waarbij de prijs varieert naar gelang het formaat van de krant. Het maandabonnement kost €11,99 voor maximaal 30 foto’s per maand. Het jaaraanbod kost €8,99 per maand.

Famileo

 

 

Famileo is een applicatie die in 2015 in Saint-Malo werd opgericht door Tanguy de Gélis en Armel de Lesquen. Tanguy en Armel gingen partnerschappen aan met verpleeghuizen. Ze creëerden een platform om foto’s van families te verzamelen. Ze drukten vervolgens de krant en bezorgde deze bij de bewoners.

Hun toepassing werkt op dezelfde manier als Neveo. Het enige wat je hoeft te doen is jouw foto’s en verhalen schrijven die Famileo zal verzamelen.

Net als bij Neveo wordt dit vergemakkelijkt door de automatische invulling, maar ook hier heeft dat enkele gevolgen:

– Op elke pagina staan slechts 2 foto’s. De oriëntatie van de foto heeft geen invloed op de grootte. Wanneer de foto’ van slechte kwaliteit zijn, kan dit het uitzicht van de krant een beetje bederven.

– Elke foto moet tekst bevatten en de naam van de persoon die de foto publiceert staat bij elke foto.

De kranten van Famileo worden per post verzonden. Het papier van hun familie krant is vergelijkbaar met het papier een echt krant.

Wat de prijzen betreft, zijn er abonnementen (van maximaal 28 foto’s per krant), waarbij de prijs varieert naar gelang van de frequentie: een abonnement van €5,99 voor een krant per maand; een abonnement van €9,99 voor een krant om de veertien dagen; een abonnement van €17,99 voor een krant per week.

Tribu

 

Tribu, een bedrijf op mensenmaat, werd gecreëerd door Arnaud de Cartier. Toen zijn grootmoeder alleen kwam te staan, wou hij een krant maken met al het leukste familienieuws van echt héél de familie. Snel vergezeld in het avontuur door Mathieu Chrétien, proberen ze generaties opnieuw met elkaar te verbinden via een familiekrant!

De creatie van een krant bij Tribu kan op verschillende platformen: je kan aan de slag op jouw computer en/of via de applicatie voor Android en iPhone. Het voordeel van Tribu is dat je de mogelijkheid hebt om je pagina’s zelf helemaal te personaliseren. Je kan een pagina alleen maar vullen met tekst of juist met foto’s of beide. Voorgemaakte lay-outs met tekst en foto’s zijn uiteraard beschikbaar waaruit je makkelijk kan kiezen. Alle leden van de familie in de Tribu kunnen pagina’s maken en zo deelnemen aan de opmaak van de familie krant.

Aan het eind van de maand wordt de krant per post verstuurd en alle leden van de Tribu ontvangen de digitale versie (pdf) per e-mail. De krant is gedrukt op papier van hoge kwaliteit.

Tribu heeft twee soorten kranten. De standaard krant en de premium krant. Voor elk type krant zijn er drie formules: 1 maand, 6 maanden en 1 jaar. Hoe langer het abonnement loopt hoe goedkoper. Zo kost een jaarabonnement voor de standaard krant € 8,95 en de premium € 18,95 per krant.

De standaard krant telt 15 personaliseerbare pagina’s, je kan er tot 280 foto’s per krant in kwijt en wordt gedrukt op kwalitatief papier (170g gecoat). De premium krant telt 20 personaliseerbare pagina’s, je kan er tot 400 foto’s per krant in kwijt en heeft nog dikker papier en een hardere cover en back (200gr).