ONZE 3 FAVORIETEN DIE FAMILIEGENERATIES OPNIEUW VERBINDEN

Het hoofddoel van Tribu is alle generaties van een familie opnieuw met elkaar verbinden. Wij zijn echter niet de enigen die positieve actie in die richting ondernemen. Vandaag stellen wij 3 projecten voor die wij bijzonder waarderen.

Digital seniors – de digitale kloof doorbreken

Digital Seniors wil het welzijn van onze senioren vergroten via digitale oplossingen.

Het jonge bedrijf pakt frontaal de digitale kloof aan. Hun eerste product is een tablet dat volledig is ontworpen om gemakkelijk door ouderen te kunnen worden gemanipuleerd.

Het is een globaal antwoord op isolement, want met deze tablet kunnen senioren communiceren, vermaakt worden, informatie krijgen, maar ook leren.

Hun aanbod stopt niet bij de tablet, zij bieden een hele reeks fysieke producten aan om senioren opnieuw met de digitale wereld te verbinden. Alsook programma’s die speciaal zijn ontworpen om aan het geheugen of de reflexen te werken, met name via cognitieve stimulering spelletjes.

Wat we zo leuk aan hun vinden: 

  • Hun professionnalisme: niets wordt aan het toeval overgelaten, alles is ontworpen in samenwerking met gespecialiseerde artsen, geriaters en neurologen, en vervolgens uitvoerig getest. Een slimme mix van theorie en praktijk om ervoor te zorgen dat de oplossingen geschikt, doeltreffend en prettig in gebruik zijn.
  • De verscheidenheid van het aanbod: naast de tablet vinden we in de winkel verschillende producten zoals luisterboeken, cognitieve spelletjes, telefoons, accessoires en zelfs onze favoriete familiekrant (https://www.mytribunews.com/) 😉
  • Hun waarden: vanaf onze eerste ontmoeting hadden we het gevoel dat we, ook al liepen onze wegen uiteen, toch dezelfde richting uitgingen en dat we elkaar aanvullen.

1toit2ages : verenigd generaties onder één dak

Eén dak voor alle leeftijden. Het concept zegt het al. Het doel is mensen van verschillende leeftijden onder één dak samen te brengen, zodat iedereen evenveel kan geven en nemen.

Al meer dan 10 jaar biedt dit bedrijf de mogelijkheid om ouderen en studenten in één huis samen te brengen. Voor ouderen biedt dit de mogelijkheid de eenzaamheid te doorbreken en hulp te krijgen met al die kleine dingen die met de jaren moeilijker worden. Anderzijds vinden studenten tegen een gereduceerd tarief onderdak en profiteren zij van de aanwezigheid en het advies van mensen met ervaring.

Er worden variaties aangeboden: gezinnen kunnen een student ontvangen, en studenten kunnen kiezen tussen verschillende opties:

  • eenvoudig: de student gaat bij de bejaarde wonen en breekt het isolement  
  • met dienstverlening: de student verbindt zich ertoe ten minste 5 uur per week een dienst te verrichten.

Wat we zo leuk aan hun vinden: 

  • Dankzij dit concept breken ouderen uit hun isolement.
  • Iedereen heeft er baat bij. De studenten en de senioren natuurlijk, maar ook de families van de senioren die hun vertrouwen leggen in de student, iemand die elke dag aanwezig is en die kan fungeren als doorgeefluik of hulp wanneer dat nodig is.
  • Hun ervaring: de vereniging is al meer dan 10 jaar actief, wij hebben het gevoel dat zij het juiste evenwicht hebben gevonden tussen regels en vrijheden om ervoor te zorgen dat “student-senior”-koppels op de best mogelijke manier kunnen worden gemaakt.

Intergenerationele kinderdagverblijven

Het is geen concreet bedrijf als zodanig, maar een concept actief op verschillende plaatsen.

Het idee is om een crèche te openen in een bejaardentehuis waar de bewoners de gelegenheid krijgen om een paar uurtjes op de jonge kinderen te passen.

Het resultaat is positief voor beide generaties. Enerzijds krijgen de kleintjes veel meer aandacht en worden ze extra in de watten gelegd, net zoals bij hun eigen oma. Voor de ouderen daarentegen is het een nuttige invulling van hun dag waar ook zij veel voldoening uit kunnen halen. En dat is waarschijnlijk nog de beste remedie tegen kwalen en het isolement.

Wat wij erg leuk vinden aan dit concept:

Het geeft senioren een opnieuw een rol in onze maatschappij. Ze voelen zich nuttig. Hun hart wordt elke dag verwarmd met de glimlach van een kind.

Dit is gunstig voor iedereen. Er zijn geen “gevers” en “ontvangers”, iedereen geeft wat hij kan en ontvangt wat hij wil.

Het heeft een enorm potentieel. De zorg voor ouderen en voor kleine kinderen is vandaag de dag een uitdaging. Zou het combineren van de twee niet een manier zijn om tot een oplossing van deze problemen te komen?

Enkele voorbeelden van intergenerationele crèches:

“Rigolo comme la vie” in Tourcoing (https://www.rigolocommelavie.org/)

Tom & Josette, een netwerk van intergenerationele micro-crèches (https://www.tometjosette.fr/)

En jij? Wat doe jij om de familiebanden te versterken?

Ken je andere projecten of bedrijven die proberen om familiebanden te versterken?

Help ons ze te ontdekken, op onze facebookpagina (https://www.facebook.com/mytribunews/) of per e-mail: info@mytribunews.com